GÖKYÜZÜ AÇIK KALSIN
Gökyüzü Açık Kalsın (Öteki Yayınevi, 2020) Selami Şimşek’in üçüncü şiir kitabıdır (1). İlk şiir kitabı (2) Son Gözyaşı (Etki Yayınları, 2012) önemli eleştirmenlerden Veysel Çolak’tan geçer not alır. Çolak şair hakkında; “Doğduğu toprak genetiğine sızmış bir şiir damarı var. Yazdığı her dizede yaşamın esinleyen rüzgarı hemen algılanabiliyor. Yapaylığa düşmüyor hiç. Dilin doğal gücüne güveniyor. Sözü önemsediği için sesi de şiirde anlama eklemeyi başarıyor. Halk şiirinin olanaklarından sonuna kadar yararlanıyor.” der (3).
İkinci kitabı (4) Atlara Sürme Çekin (Noktürn/Venedik Yayınları, 2016)
ise daha büyük yankı yapar. Öyle ki Mehmet Yaşar Bilen kitap hakkınla şunları söyler: “Bu kitapta şair alışılmışın tersine konu zenginliği içeren şiirlerini toplamış. Şiir dili zengin bir gözlem, duyarlılık ve bilgiden ustaca oluşturuluyor. Halk kültüründen uzay kültürüne kadar uzanan geniş coğrafyalı zengin bir sözcük dağarcığına sahip. Şiirine lirizmi veren coşku ve duygu yoğunluğu, anlatımcı söyleme yaklaştırsa da çağrışımlı söylemin hemen devreye girmesi bu tuzaktan korur şairi.” (5). Aynı kitap hakkında Yusuf Alper şu yorumlarda bulunur: “Kitap çok ilginç imlerle dolu. Bu olgun söyleyişe, bir şairin ikinci kitabında ulaşması dikkat çekici. Şiirinde teknik incelik, fazlasız, ekonomik dil hemen kendini gösteriyor. Şair kitabını -daha çok genç şairlerde gördüğümüz bir tavır- babasına ithaf etmiş.” (6)
Oğuz Tümbaş Atlara Sürme Çekin için şunları yazar: “Okuduğum dizeler özgüvenli bir şairin emek sesleriydi. Şair gereksiz sözün yük olduğunun ayrımındadır. ‘Son Bakış’ isimli şiirin öyküsüne, bir sohbette şahit olmuştum. Selami Şimşek, Mehmet Yaşar Bilen’in dört yaşında kaybettiği annesini anlatır şiirinde. Duygudaşlığı da babasını beş yaşında kaybetmiş olmaktan olsa gerek… Aşık Veysel toprağından Sivas Şarkışla’dan Selami Şimşek…” (7)
Burada şairin üçüncü ve son kitabına (1) baktığımızda şair, sıcak bir önsözle karşılar bizi: “Yönümüz şiir, yolumuz ışık olsun!”
İlk şiiri ‘Otobiyografi’de okşanmayan saçlardan bulut kovalamaya, tipide ölmekten ovanın sarı sıcağına, oradan da omuzlarda Vietnam’a savruluveririz… Kitaba adını veren şiiri ise ikinci şiiridir kitabının:
Paramparça camgöbeği yıllar…
Kavrulmuş acılara sar beni.
İkinci Yeni’ye göz kırpar şair ‘Mor Yangınlar’dan geçip kökünü arayan ‘atom yürekli yıldızlar’a gül bağlarken… En güzel şiirlerinden ‘Anıt Zaman’da çocukluğunu sevimli dizelerle anlatır bize:
O gülhatmilerde kelebek peşinde…
İncitmeden
Sarılıp yattım kendime bu gece
Maden emekçilerini yazdığı ‘Yoksulluk Tanrısı’ ise göçükte yitirilenlere bir ağıttır adeta;
Hayalden öte gün ışığından uzak
Unuturuz maviliğini gökyüzünün
Kömür kokar nefesimiz bizim
Kıvılcımın ucunda ölüm
Ondan geç gömülür ölümüz bizim
Siyanürün yaptığı doğa katliamına ‘Gece Mavisi’ şiiriyle sitem eder;
Alın sizin olsun altın kemer, tek taş
Sözüm var benim
Gece mavisine bu akşam
Şairin kedileri çok sevdiğini şu dizelerden anlarız:
Bir dokunsan rahatlarsın
Alır üstünden yükünü
Selami Şimşek zengin sözcük coğrafyasıyla şaşırtır, irkiltir, duygulandırır ve düşündürür. Yerel sözcükler (çıngı, yeğnik), modern sözcükler (sörf, vizon) ve fizik terimleri (foton, atom, helyum) anlatımı zenginleştirir. Ve işte şu kısa şiiri belki de şairi en iyi yansıtandır:
GÖKYÜZÜNDE KEMAN
Gülüşü sızıyor dudaklarından
Açılışı goncanın
Zindana düşen ışık,
Umut veriyor insana
Sihirli mavisi değil denizlerin
Ne de reçineli suların ışıltısı…
Saklı kalmış vadiler yamacı
Birbiri içinden akıyor ırmaklar,
Duygular birbiri içinden
Yaz gecesi gökyüzünde keman
Söz söze sarmal dizilmiş
Yorgunluğumu asıp bir dala,
Uzanıp yıldız topluyorum,
Saydamlaşıyor zaman
Bütün bunların yanında “Kendimi şair saymam, şiirin görkemine iz süren biriyim dersem daha doğru olur.” diyecek kadar mütevazıdır (8). Üçüncü kitabında artık daha yetkin, oturaklı ve kendinden emin bir şair vardır karşımızda. Folklora, doğaya ve yaşamın kendisine yaslanan şairler arasında, bugün seçkin bir yer edinmiştir.
————– ———
KAYNAKLAR
1-Şimşek S. Gökyüzü Açık Kalsın.Öteki Yayınevi.İstanbul.2020
2-Şimşek S. Son Gözyaşı.Etki Yayınevi.İzmir 2012.
3-Çolak V. Çığlık olan Şiirler ve insanlık için “Son Gözyaşı”
Aydınlık Kitap 27.Eylül 2012:6
4-Şimşek S. Atlara Sürme Çekin.Noktürn/Venedik Yayınları,İstanbul 2016
5-Bilen MY. Selami Şimşek’in şiiri üzerine söyleşili notlar.
Sarmal Çevrim 2018L4):25-27
6-Alper Y. Selami Şimşek’den Atlara Sürme Çekin.”Vurgun Yemeden Çıkmalıydım”
Cumhuriyet Kitap Eki 10.Ağustos 2016:11
7-Tümbaş O. Atlara Sürme Çekin.
9 Eylül Gazetesi (Kültür Sayfası) 31.Ağustos 2016:2
8-Şimşek S. Şairin 24 Saati.
Kurşun Kalem 2020:12(58):53-55.
_________